SLOW COFFEE

In de Westerse wereld is er een koffierevolutie aan de gang. Allerlei nieuwe zetmethodes worden ontdekt of herontdekt. De bron van deze beweging vindt zijn oorzaak in de third wave in koffie en de slipstream daarvan: de specialty coffees. Het zijn koffies van hoge kwaliteit die veelal traceerbaar zijn. Daarbij zijn alle kwaliteitsaspecten binnen deze keten – van terroir, verwerkingswijze tot Aqtron en zetmethode – van belang om de nuances van specialty coffees te proeven. Espresso is voor deze koffies als zetmethode niet altijd ideaal. Juist heel spannende koffies met een hoge aciditeit blijken veel mooier op de cuppingtafel dan in het espressokopje. Slow Coffee (filter)zetsystemen van bijvoorbeeld Hario en Chemex, Hikari etc. zijn in staat je koffie te laten proeven zoals je het nooit hebt geproefd.

Maar wat is Slow Coffee. En heeft het iets met Slow Food te maken?

Zetmethodes uit de slow-coffee beweging zijn soms al meer dan 100 jaar oud. Frappant, omdat deze oude methodes zijn herontdekt door een jonge rebelse generatie koffie-inkopers uit de zogenaamde third wave. Zij ontdekken, dat de ‘snelle’ espressotechniek helemaal niet geschikt is voor alle koffies.

Als inkopers gaan ze op zoek naar karaktervolle koffies die een beleving verschaffen die je kunt vergelijken met drinken van wijn of thee. Maar koffie-inkopers proeven koffies niet als espresso, maar via een opschenkmethode, het zogenaamde cuppen. Maar juist frisse koffies, die tijdens het cuppen voor blije gezichten zorgen, blijken voor espresso niet geschikt. Espresso versterkt namelijk de frisse smaken. En wel in die mate – ca 6 keer! – dat de aangename frisheid omslaat naar een zeer onaangename zuurheid. Om dit te voorkomen kun je dergelijke koffies wel hoger/langer branden, maar dan verlies je nu juist die spannende smaken. Dus snelle espresso wordt vervangen door een langzamere – slow – wijze van bereiding waarbij de frisheid wel spannend aangenaam blijft. Slow Coffee slaat dus op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Het deelt wel uitgangspunten met Slow Food beweging, maar een zettechniek kun je niet eten….

Slow Coffee technieken – zoals Hario V-series, Syphon, Chemex – vind je anno nu in alle übercoole koffiebars in de grote wereldsteden. Vooral bij een jonge generatie koffieliefhebbers slaat slow coffee enorm aan. Zij staan open voor ‘slow’ omdat ze geen oma’s hebben gekend met slecht gezette filterkoffie. Zij waarderen deze elegante stijl van koffie drinken op z’n smaak.

SLOW COFFEE – CHEMEX

In 1941 werd de Chemex als zetmethode bedacht en ontwikkeld door Peter J. Schlumbohm. Op zijn naam staan meer dan 3000 gepatenteerde uitvindingen en deze vinding heeft tot nog toe de langste adem.

BEKIJK ASSORTIMENT

SLOW COFFEE – FILTER

Alle Moccamaster filterkoffiemachines zijn door het European Coffee Brewing Centre (ECBC) gecertificeerd. Daarmee is Technivorm de enige fabrikant waarvan alle producten door het ECBC gecertificeerd zijn.

BEKIJK ASSORTIMENT

SLOW COFFEE – HARIO

De smaken van het Japanse Hario kun je vergelijken met een Chemex. Niet alleen is de aciditeit goed te proeven, samen met de body en de zoetheid, maar ook ontrafelt deze filter de koffie als geen ander.

BEKIJK ASSORTIMENT